вторник, 19 май 2009 г.

за неразтрогването на християнският брак

Само в един случай Господ Иисус Христос допуска разделянето на съпрузите един от друг и това е когато един от тях наруши светостта на брака чрез прелюбодейство.Категоричната истина при разводите гласи че печеливша страна няма, а всички страни са губещи.
Най-губещи обаче са децата... Смело може да се каже, че децата на разведените родители осиротяват при живи баща и майка. Едно дете на разведени родители написало до "Детето Исус горе на небето" -
Мило Детенце Иисусе, много те моля, вземи ме при Тебе на небето. Колко много искам да сана ангел! тук на земята всичко е така лошо. ти знаеш, че татко пропъди мама, понеже се ожени за друга мама. мене ме взе мама, но ми е лошо при нея, защото го няма тате. мама постоянно плаче. тогава дойде също и при мама нов татко, но той пие и няма време за мене. аз му се заканих че ще го убия, но мама каза че за това Детето Иисус ще се разсърди. научих че ангелите са много добре и че трябва само на тебе да се подчиняват. затова искам да стана ангел, понеже тук ми е много тежко. аз те моля, вземи ме бързо. целувам ръцете ти - Ваньо.

достойнствата на християнският брак

Как мога достойно да опиша щастието от брака, който сключва Църквата, затвърдява принесената жертва и запечатва благословението, който възвестяват ангелите и който се обявява за действителен от небесният Отец? Колко славна е връзката на двама вярващи, които имат една надежда, живеят според едни правила и служат на един Господ! Те са брат и сестра, двамата са съпрузи, в тях няма разделение нито по тяло, нито по душа. Те наистина са двама в една плът, а където плътта е една, там и душата е една. Те заедно се молят, заедно постят, взаимно се поучават и подпомагат. Те са заедно в Църквата, заедно се приобщават в тайните Господни, заедно са в скърбите, в гоненията, във време на почивка и на радост. Никой от тях не скрива нищо от другия, никой не отбягва другия, никой не е в тежест на другия, те се съревновават помежду си кой от тях по-добре да славослови своя Господ. Христос се радва, като слуша всичко това и им изпраща Своя мир. Където са двама, там е и Той, там няма никакво зло.

мярата

християнският брак има за свой идеален пример общението между Господ Иисус и Църквата, и е установен по образ и подобие на този неразрушим мистичен съюз. Затова в Писанието и светоотеческите книги Христос често се нарича Младоженец а Църквата - Негова невяста.

тайнството

бракът е тайнство, при което след свободно обещание от жениха и невястата за съпружеска вярност пред Бога и църквата се благославя техният съпружески съюз и им се измолва благодат за пълно единодушие във вярата и за благословено раждане и християнско възпитание на децата им.

какво означава че бракът е тайнство? това, че благодатта на Светият Дух и Божието благословение се подават свише на съпрузите, във формата на невидимо, но действително съприкосновение с Бога.

бракът е установен от Самият Господ Бог още в Рая.

брак по любов

макар от създаването на първата брачна двойка до наши дни са изминали хилядолетия нещата около човека не са се променили с нищо. И днес всеки мъж се чувства самотен и непълноценен като човек докато не намери своята избраница по сърце, а всяка жена копнее за своя избраник и само под неговата закрила започва да се чувствува сигурно да осъществява своето високо призвание на съпруга и майка.

изборът на най-близкият и интимен другар в живота не става произволно и безразборно, а с необходимото благоприличие и ред - в пълно единение между взаимно обикналите се мъж и жена, за да допринесе качествени духовни и материални плодове, и се претворява чрез благословията на Всеподателя Бога чрез светото тайнство - брак.

съдбовно привличане

Дори Раят се оказал недостатъчно блажено място за самотният Адам. Наистина, нашият прародител имал Бога, ангелите, животните, прелестните дървета и растения. Но Бог стоял недостижимо по-високо от него! не могъл първият човек да намери пълно съчувствие и сред ангелите, тъй като те били по-висши същества от него, и при това чисто духовни, докато той бил същество духовно - телесно. останалите твари пък стоели по своята природа по-ниско от човека и не съответствали на неговите стремежи. Адам се нуждаел от такъв другар и приятел, който напълно да хармонира, както с неговото духовно естество, така и с неговата телесна природа.
И Бог подарил на Адам този възжелан другар и приятел в лицето на първата жена Ева.

благословена любов

от днес ще пускам постинги за семейството - благословено от Бога. цитатите са от книжката на Иван Николов - Тайнството на увенчаната любов.

нежно откритие на любимият ми мъж, тази малка книжка има послание към всеки който обича и с радост ще споделя пасажите които особено ме развълнуваха...

неделя, 3 май 2009 г.

любовта - нашият съкровен свят

нашата любов е не само ново огледало, в което старият свят изглежда най-истински, но създава и нов реален свят - нов дом и деца.
домът ни ще превърне чуждите предмети за свои. домашните вещи са част от грижата и част от празника, те ще имат уникални, екзистенциални стойности. така леглото ще стане брачното ложе, а стаята в която работиш - кабинета на тати. старите книги ще станат поскъпи от новите, защото ще ни носят общи спомени... дори счупеното ъгълче на чашата за чай ще ни навява нещо само наше. вещите у дома са паметта на семейната ни хронология. семейните ни празници ще ги датират като реликви на нашето единствено време. семейното ни време. вещите ще станат част от нашият самодостатъчен свят.
децата - нашите деца ще въплътят вечността на човешката ни същност.
домът, семейството, децата, любовта завинаги ще ни принудят да напуснем света на самотата, единачеството, смъртта и ще ни въведе в тайнството на безкрая на човешкото битие, съединявайки ни чрез труда с естеството, с природата, а чрез творчеството - с културната вселена.радостта от живота е в основата на нашият брак.