петък, 6 февруари 2009 г.

небесна вода

По време на небесната вода е добре да се ядат специални храни - супа с яйца, нерафинирана тръстикова захар и домашно розе. ястието от яйца подпомага оросяването, подхранва тялото и го държи топло, като по този начин допринася за плавното и свободно двжиение на Кръвта и ки и за хармоничното действие на дзан фу.

ето няколко рецепти:

яйчена супа
1 ч.ч. вода
1 с.л. нерафинирана тръстикова захар
2 яйца
3 с.л. вино

1. В средноголяма тенджера сипете 1 чаша вода и тръстиковата захар. загрейте на среден до силен огън, докато заври.
2. счупете двете яйца в кипящата вода и кипнете отнов. добавете виното и свалете от огъня.

каша от сладък ориз -
прави се рядка с изсушени плодове лонган, фъстъци и червени фурми. Сладкият ориз подпомага потока на енергията в черният дроб, плодовете активизират потока на ки и усилват кръвта, фурмите подхранват кръвта и съживяват далака, а фъстъците също са полезни за далака.

каша от сладък ориз
4 порции
6 ч. ч. вода
1ч.ч. черен сладък ориз
1/2 ч.ч. сушени плодове
10 фурми
2 с.л. сурова нерафинирана тръстикова захар
1 малко парче пресен джинджифил, обелен и нарязан на тънки филийки
в голяма тенджера с дебело дън сипете 6 чаши вода, сладкия ориз, лонгана, фурмите и тръстиковата захар. кипнете на средно силен огън. намалете температурата и оставете да къкри 2 часа, като разбърквате от време на време. Готовата каша има консистенцията на супа. сипете в купичка и поръсете с резенчета джинджифил.

общи съвети:
по време на небесната вода трябва да си почиваме, да не вдигаме тежко, да не правим изискващи усилия упражнения, да не пием студена вода, да не ядем студени храни и да не ходим на плуване. тъй като по време на небесната вода тялото е в състояние на недостиг на ки и кръв в това състояние сме по податливи на външни фактори, като студа. да стоим безчорапи и обувки на студения под по време на небесната вода също е начин да позволим на студа да навлезе в тялото ни. нарушенията на равновесието в органовата система се разпознава с тежко кървене, гадене, мускулни спазми, болезненост на гърдите,раздразнителност,главоболие и глад за сладко. съществува тясна връзка между храненето, начина на живот и небесната вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар